Tyrefekting

Hva er det?
Årlig drepes 40.000 okser på arenaer i Europa og 210.000 i Latin-Amerika. Det er en ujevn og urettferdig kamp, der oksene på forhånd er fratatt enhver sjanse til å vinne.  Før og under forestillingen blir de systematisk svekket og torturert for å gjøre dem lettere å drepe.  I forkant blir mange dopet, de fratas vann og holdes i mørke, blir gitt lakserolje, får petroleum smurt i øynene, hornene høvlet og sandsekker slått over nyreregionen, de harpuneres, og kan også få pigger stukket inn i testiklene, før de jages ut i ringen der de forvirret av mishandlingen, blendet av lyset og sinte som følge av smertene, gir et misvisende inntrykk av å være fyrige okser som er lystne på kamp.
Tyrer er hannkveg som er ukastrert, i motsetning til okser som er kastrert oger derfor mer virile og aggressive enn okser, og naturlig nok også farligere. 

Forbudt i Barcelona 
Det brøt ut stor jubel i folkeforsamlingen i den spanske regionen Catalonia da det ble vedtatt forbud mot tyrefekting.
Avstemningen var jevt fordelt, med 68 stemmer for å forby tyrefekting, 55 stemmer som vil beholde sporten og 9 unnlot å stemme.

Demonstrasjoner
Heldigvis er utrolig mange mennesker mot tyrefekting og det har vært utallige mange protester og demonstrasjoner mot den fæle sporten.

Mer info om tyrefekting:
De neste 15-20 minuttene gjennomgår de tre forskjellige faser av mishandling.  Innledningsvis stikkes de i nakkemusklene med lange lanser av pikadorer til hest, deretter ankommer toreadorene med hver sine to banderillaer ? spyd med mothaker ? som plantes i oksen, og til sist forsøker matadoren å drepe oksen med sverdet.  Dette lykkes sjelden ved første forsøk, ofte raver oksen rundt mens sverdet skjærer opp indre organ, slik at blodet fosser ut av munnen.  Når oksen segner om, skjærer matadoren eller hjelperne hans over ryggmargen bak oksens horn, men også dette må ofte gjentas flere ganger.  Likevel kan oksen fortsatt være i live og ved bevissthet når ørene/halen skjæres av ? hvis publikum mener at matadoren har gjort seg fortjent til disse trofeene ? og når den trekkes ut av ringen av hester. Det er dokumentert hvordan okser beveger seg og følger med øynene kniven som lemlester dem, og hvordan de får det siste nådestøtet utenfor arenaen.

Dette er statestikker fra den Norske befolkning.

Hva kan vi gjøre?
1. Vis at du er imot tyrefekting; meld deg inn i grupper, gå til avisa, blogg om det, støtt dyreorganisasjoner,skriv under på underskriftskampanjer,  vær med på demonstrasjoner, heng opp plakater og ikke minst snakk om det til venner og familie.
2. Hvis du reiser på ferie til Spania må du ikke være tilskuer til noen av de føle tingene de holder på med! Det er pengene til turister som gjør til at dette forsatt er en "populær" sport.
3. Kontakt den spanske ambassaden i Norge og krev en slutt på tyrefekting. Men husk å være høflig.

 

Lik gjerne facebook siden som har over 10. 000 tilhengere: http://www.facebook.com/tyrefekting

8 kommentarer

mylife

17.mar.2012 kl.14:55

Fantastisk flott innlegg!! Dette er noe som burde være mer i media. En grusom sport (om jeg idet hele tatt kan kalle det for en sport...) som jeg ikke kan fatta og begripe at folk velger å delta eller være tilskuer til. Dyreplageri på det groveste!!!

Besteforeldrene mine bodde i spania - og vi ble invitert på dette når jeg var rundt 4 år. Og allerede som 4 åring skjelte jeg ut disse folka og kalte dem dyreplagere - og selvfølgelig nektet alle i familien å dra på dette. Så kan vel si jeg har hvert motstander av dette hele livet...

mywordsat

17.mar.2012 kl.15:00

mylife: Tusen takk! Brukte utrolig lang tid på det..

Helt enig, det er egentlig sykt at det å drepe noen kalles en sport!

Så fint å høre at du så ung var så smart, når jeg får barn skal jeg tidelig fortelle dem hva som er rett og galt ang. dyreplageri osv.

Jeg fikk vite om tyrefekting ganske sent, kanskje når jeg var 14 år gammel. Og da var det ikke andre følelser en hat som bluste opp i meg..

ASHMO - Ane Slaaen

17.mar.2012 kl.15:15

Huff, hater virkelig denne "sporten" eller hva de kaller det. Skjønner ikke at de kan gjøre noe sånt mot dyr idet hele tatt.. Blir rett og slett forbanna.. Har hørt at de kutter av stemmebåndet før oksen kommer ut, sånn at folk ikke skal høre "dødsskriket". Synes denne "sporten" er helt tragisk rett og slett, gjør virkelig hva som helst for å stoppe dette her.. Men veit ikke helt hva jeg skal gjøre. Føler at man ikke stopper det så mye av å like lenker osv.. :(

mywordsat

17.mar.2012 kl.15:28

ASHMO: ja, det samme har jeg lest. Bare jeg leste at de kuttet av stemmebåndene på hester som var med på tyrefekting. Heldigvis bruker de ikke hester lenger.

Neders på innlegget står det forskjellige ting du kan gjøre, og det er mye mer man kan gjøre en enn å dele lenker.

Du kan selge vafler og gi pengene til dyreorganisasjoner som bekjemper tyrefekting, hvis du bare er kreativ fins det sikkert over 100 ting man kan gjøre for å beskjempe det!

Rebekka

17.mar.2012 kl.15:32

Bra tekst!

Såndre

17.mar.2012 kl.18:45

Åhf, ja, tyrefekting er no skikkelig dritt. Alle tyrefektere skulle blitt stabba gjennom halsen så de blødde ihjæl. Det beste jeg veit er å se tyrefektere som blir kvesta av okser.. :D Heldigvis blir "sporten" forbudt flere og flere steder.

Julie

17.mar.2012 kl.19:42

Tyrefekting er ren dyremisshandling på en sterk grad, huff! Og du? Må si du har en fantastisk blogg og flotte innlegg, innleggene er sterke men sanne og jeg liker virkelig å lese dem :))

Elise ♥ - Rabo ♥

17.mar.2012 kl.19:45

Jeg synes man burde slutte med det!<3

Skriv en ny kommentar

mywordsat

mywordsat

16, Røyken

Hei! Jeg er en jente på 16 år. Denne bloggen handler for det meste om mine meningen og synspunker. Det blir også oppdateringer på forskjellige saker ang. dyr og dyr's rettigheter.

Kategorier

Arkiv

hits