Blir drept av søppel

En sel er observert utenfor Risør med rester av tau eller garn rundt halsen og må nå skytes. Stadig mer søppel og tapte fiskeredskaper havner i havet hvert år. Den marine forsøplingen omfatter oss alle, og alle har sin del av ansvaret.

Selen utenfor Risør er ett av mer enn 100.000 marine pattedyr som hvert år skades eller blir drept av marint søppel. På verdensbasis havner rundt 6,4 millioner tonn søppel i havet årlig, og hele 80 prosent kommer trolig fra land. Selen som er observert i havnebassenget utenfor Risør de siste dagene, har fremdeles garnrester rundt halsen. Viltnemda i Risør opplyser til WWF at de ikke ser annen utvei enn å skyte dyret i henhold til viltloven som sier at ingen dyr skal lide unødvendig. 

Umerkede garn er konstant trussel
Søppel i havet er et enormt problem, og langs hele Norges kyst står en rekke umerkede og tapte garn som utgjør en konstant trussel mot livet i havet. Selen i Risør ser dessverre ut til å være nok et bevis på dette.
Plast er den største miljøtrusselen og utgjør rundt 70 prosent av alt søppelet i havet. Plastposer, tomflasker, emballasje og sigarettsneiper utgjør en betydelig risiko. 15 prosent av søppelet flyter rundt på havoverflaten, 15 prosent blir skylt i land på våre strender, mens hele 70 prosent av søppelet synker ned og blir lagret på havbunnen. Forskning viser at tilførsel av søppel til havet vil stige ytterligere med 70 prosent frem mot 2030. Søppel vil dermed bli en enda større miljøtrussel i framtiden.


Tror sneiper er mat
Havet flommer over av søppel. Vi trenger å rydde opp i dette problemet og samtidig få ordninger som hindrer ny søppel i å nå vårt viktigste matfat. Å kaste sigarettsneipen i et askebeger istedenfor på gata, er med på å forhindre at unødvendig søppel havner i havet. 
Sigarettsneiper er eksempel på søppel som skylles ned fra gater og veier og ned i avløpsrør med regnet. Filteret i sigarettsneipene inneholder plast og skader en rekke dyr og fugler som spiser sneipene i den tro at dette er mat når avløpsvannet havner i havet. 

WWF mener:
At marin forsøpling er et enormt problem som sårt trenger ytterligere fokus og tiltak, og alle har ansvar for å bidra. Kartleggingen av hvor søppelproblemet oppstår og befinner seg, er ikke tilstrekkelig i norske havområder. WWF mener det umiddelbart må iverksettes en kartlegging og at overvåking av problemet må initieres. 
Kommunene må legge til rette for at søppel havner på rett plass og blir resirkulert.
At bransjene som er ansvarlige for det store tilsiget av søppel fra havindustri, slik som fiskeri, havbruk, shipping og petroleum, må følges tettere opp og gis retningslinjer for håndtering, innsamling og gjenbruk av marin forsøpling og ødelagt utstyr.
At tapte garn og andre fiskeredskaper skal rapporteres til Kystvakten og umiddelbart registreres. Da vil Kystvakten være informert om redskapets beliggenhet, dersom fiskefartøyet mislykkes i å fjerne det tapte utstyret. Dette gjelder både for kommersielle aktører og fritidsfiskere. 
At redskaper som benyttes innen fiskeri tydelig merkes slik at tapt utstyr kan spores og bli bekreftet hentet opp. 
At det innføres en returordning for redskaper som stammer fra fiskeri- og oppdrettsnæring, og at innlevering av ødelagte redskaper bør belønnes.
Politisk må Norge som en ansvarlig miljønasjon fremme tiltak internasjonalt, slik at tilførselen av søppel fra andre land også reduseres.

WWF jobber for:
Å etablere «Fishing for litter», en ordning som betyr at fiskere samler inn søppel som havner i sine fiskeredskaper og tar med dette tilbake til land istedenfor å kaste søppelet tilbake på havet. Fiskebåtene blir utstyrt med store søppelsekker og fiskemottakene har egne søppelstasjoner som kan ta imot innfanget søppel og sende dette til resirkuleringsordninger.
Å etablere et fond som kan bevilge midler til lokale organisasjoner, dykkerklubber, idrettslag, m.m. som vil gjøre en innsats for opprydding av marint søppel.

I tillegg gjør WWF dette:
Samarbeider med «Hold Norge rent», og deltar på den internasjonale Strandryddedagen den 5. mai, hvor lokale strender blir ryddet av frivillige.
Øke bevisstheten om søppelproblematikk blant norske forbrukere slik at flere av Norges befolkning benytter seg av resirkulering og gjenbruk.

Link:  http://www.wwf.no/dette_jobber_med/norsk_natur/naturmangfold/?354258 kommentarer

Hjørdis Isabell

16.mar.2012 kl.12:40

Så forferdelig trist.

Ingelin

16.mar.2012 kl.12:42

:(

Lykkelys

16.mar.2012 kl.12:44

Åååhnei, vondt i sjelen...Vondt vondt !!

Gad,mennesker er så fæle,tenker ikke på noe annet enn oss elv,tar ikke konsekvensene av handlingene våre,og det går ut over uskyldige dyr istedet!

Det må da gå ann å redde dette arme dyret, operere,og send den til Akvariet ..Eller noe..Stakkars arme dyr..:'(

Caroline&Dyrene

16.mar.2012 kl.13:55

Det er helt forferdelig... :(

Stakkars dyr.. :/

AnetteNO

16.mar.2012 kl.14:26

STAKKARS SEL!!! :'( Hva kan den selen hå gått igjennom, bedre å drepe den fort, en å se at den pines synes jeg...

Får tårer i øynene når jeg ser det der.... Det er FORFERDELIG!!!!

Winnie og Noma

16.mar.2012 kl.16:40

Mennesker burde ikke ha vært tilstede på denne jorda. Vi bare ødelegger!

mywordsat

16.mar.2012 kl.19:23

Winnie og Noma: Ja, det er egentlig vi som ødlegger alt.

viernerdene

17.mar.2012 kl.00:43

Skjønner ikke hvordan de har hjerte til og gjøre sånt med dyr !! Har åtte dyr selv :) Hater folk som er slemme mot de dyra vi har her i verden.

Skriv en ny kommentar

mywordsat

mywordsat

16, Røyken

Hei! Jeg er en jente på 16 år. Denne bloggen handler for det meste om mine meningen og synspunker. Det blir også oppdateringer på forskjellige saker ang. dyr og dyr's rettigheter.

Kategorier

Arkiv

hits